Zo! Is dat zo!?

Zo, wat nou zo? Wanneer is zo?

Communicatie is zo lastig blijkt vaak. Hoe komt dat toch?

Veel komt door onze eigen interpretatie,  maar ook door de vaagheid van bepaalde woorden. Denk maar eens aan het woordje zo. Wat houdt ‘zo’ eigenlijk in?

Om maar even mijn eigen interpretatie erbij te pakken is ‘zo’ toch wel binnen kwartier. Als het dan iets later wordt is dat geen probleem maar geen uur. Dat heeft dus wel aardig wat frustratie gegeven in het verleden want mijn verwachtingen bij het woordje ‘zo’ zijn blijkbaar anders dan die van mensen in mijn omgeving waardoor ik redelijk vaak heb moeten wachten op de ander of op actie van de ander. Om maar even een voorbeeld te geven: mijn man ruimt de vaatwasser altijd uit. Als dat nog niet gedaan is wanneer ik ga koken dan vraag ik wanneer hij denk dat te gaan doen. Het antwoord is met regelmaat: “zo”. Uiteraard ging ik uit dat ‘zo’ toch wel binnen 10 minuten is en merkte ik dat ik me begon te irriteren als kwartier verder het nog niet gedaan was. Dan stelde ik de vraag nog een keer en kreeg ik als antwoord: “ik zei toch zo?”.

Ook mijn kinderen hebben daar een handje van. Tegenwoordig vraag ik op het antwoord ‘zo’, “wanneer is zo? Over 10 minuten, half uur, uur?”. En dat werkt… ik krijg duidelijkheid en dat is iets wat vaak ontbreekt in communicatie. Ook daar waar het snel fout gaat. Te vage woorden, teveel eigen interpretatie met gevolg irritaties en frustratie.  Het is onnodig en als je merkt dat je een antwoord krijgt wat je zelf in gaat vullen vraag dan door zodat het voor beiden partijen maar vooral voor jezelf  duidelijk wordt.luisteren

Pas bij een gesprek de LSD methode toe, luisteren, samenvatten en doorvragen. “je zegt zo, maar wanneer is in jouw optiek zo? “. Het kan ook zo zijn dat de ander met opzet vaag is omdat hij of zij nog geen zin heeft in hetgeen doen wat jij van  hem of haar vraagt maar voor jou geeft het in ieder geval rust en bespaard jou irritatie als de ander niet voldoet aan jouw interpretatie van het woordje zo 😉samenvatten

Ken jij woorden die net zo onduidelijk zijn of makkelijk ingevuld kunnen worden door jezelf of een ander ? Laat het ons weten en stuur een mailtje terug.  Wij zijn heel benieuwd met welke woorden jullie komen.

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply