Wanneer is het te heet onder jouw voeten?

Hoe is het met jou? Met je werk, met de indeling van je leven, met je partner, met je levensdoelen en je gedrag? Ben jij nu echt gelukkig en kun je volmondig zeggen dat dit het leven is waar je altijd van gedroomd hebt? Neem je tijd… is toch een belangrijke vraag. Een vraag die je leven voorgoed kan veranderen, als je dat aan durft.

Maar durf jij het aan? Durf je op zoek te gaan naar je geluk, naar die andere baan, naar die andere partner of juist het alleen willen zijn, naar je levensdoel? Veranderen kan enorm leuk zijn maar ook zo eng… Het betekend namelijk dat je je zekerheid op moet geven. De zekerheid van die vaste baan, de zekerheid van de financiële situatie, van het huis waar je in woont, van die collega’s, van die partner, van je doelen, van je gedrag, je overtuigingen. Denk daar maar eens aan. Eng he? Of misschien is veranderen voor jou helemaal niet eng en draai je daar je hand niet voor om.

Ondanks dat het eng kan zijn zie ik regelmatig mensen om me heen die hun leven drastisch veranderen, gaan scheiden, ander werk zoeken, van beroep veranderen, hun gedrag veranderen, gaan verhuizen of zelfs emigreren. Wat zet hun er toe aan om te kiezen voor verandering? Is het onvrede, is het nood of gewoon omdat ze houden van verandering in hun leven?

Toch zijn er genoeg mensen die liever kiezen voor die zekerheid, ook al is die zekerheid misschien wel een zeer vervelende situatie. Een leven bij een partner waarvoor de liefde is verdwenen,  werk waarvan je baalt, een beroep die het uiterste van je vergt op emotioneel of lichamelijk vlak, een school of opleiding waar je geziekt of getreiterd wordt, een opleiding die niet bij je past, gedrag waardoor je keer op keer in de problemen komt, een huis waar je je niet in thuis voelt of misschien zelfs een land waarin je je niet thuis voelt. Kan nog wel even door gaan, maar je mag de rest zelf invullen.

Ga nu eens voor jezelf na wat jij zou willen veranderen in je leven… gewoon even fantaseren, zonder remmingen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Wat zou je veranderen? Wat houdt je tegen? Wees eerlijk tegen jezelf.

Besef ten alle tijden dat de situatie waar je nu in zit niet vanzelf veranderd maar dat het pas gebeurt als jij de beslissing neemt om te veranderen. Dit kun je zelf of met hulp en wees ervan bewust: het nemen van GEEN risico is het grootste risico dat je nemen kunt.

Laat angst los, dan pas ben je in staat om te veranderen!

Jezelf worden

Janine