Stress bij ondernemers

Stress bij ondernemers

Ondernemers hebben meer stress (spanningen) dan werknemers. 9 op de 10 ondernemers geven aan stress te hebben. Bij 6 op de 10  neemt het problematische vormen aan. Hoe meer stress, des te minder succes. Hoge werkdruk, administratieve rompslomp, onbetaalde facturen, tekort aan financiële middelen, ‘gedoe’ onder personeel en het gevoel altijd beschikbaar te moeten zijn, zijn de belangrijkste oorzaken van stress bij ondernemers.

Een werkweek van meer dan 60 uur per week is heel normaal. 1 op de 3 ondernemers heeft last van depressiviteit, dit is bij werknemers 1 op de 10. De meeste ondernemers zijn uitermate gemotiveerd en hebben veel passie voor hun bedrijf. Passie is een voorwaarde voor succes. Maar er zijn grenzen.stress-bij-ondernemers

De meest voorkomende klachten van stress bij ondernemers zijn slapeloosheid, vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn en slechtere concentratie. Als ondernemer moet je echt af en toe je rust nemen. Dit houdt je gezond en zorgt er ook voor dat je creatief blijft. Als je blijft rennen, zie je niet meer of je nog in de juiste richting rent.

Wat je zelf kunt doen om je goed te blijven voelen:
– sporten, een wandeling van een half uur per dag doet je bijzonder goed,
– besteed werkzaamheden waar je niet goed in bent uit,
– tijd aan je hobby’s besteden (geen tijd? dat hoor ik vaak probeer er toch tijd voor te maken),
– ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen,
– trek op met vrienden,
– praat over je emoties en je gevoel,
– vraag hulp, hoe lastig je dat ook vindt.

Het is verleidelijk om alcohol, roken of drugs te gebruiken om te ontspannen. Dit brengt helaas hooguit voor korte tijd plezier, op lange termijn vergroot je de ellende.
Wil je een slechte dag of een slecht leven?

Leer wat je valkuilen zijn en waarom je nooit kan stoppen. Waar komt die tomeloze bewijsdrang en werklust vandaan? Van passie naar workaholic is maar een kleine stap….

We hebben al veel ondernemers begeleid. Zij geven aan dat ze tot de kern komen, als mens en als ondernemer.