Pesten op het werk

Pesten op het werk

Pesten, iets waarvan je denkt dat het op school gebeurt, maar volwassenen onder elkaar ? Nee toch! Of toch wel?

Helaas komt het vele malen vaker voor dan je denkt. Het kan heel subtiel zijn zoals die groep collega’s die ineen stil vallen op moment dat jij eraan komt. Was het niet voor jouw oren bestemd? Of hadden ze het over jou? Het kan zijn dat je net je vinger er niet op kan leggen maar dat er iets is voel je en merk je, hoe subtiel ook.

Het kan ook heel overduidelijk zijn dat ze jou moeten hebben. Door vervelende opmerkingen te maken over je uiterlijk, je functioneren, manier waarop je ruikt of eet of wat dan ook (je kunt het zo gek niet bedenken). Je overduidelijk te negeren, buiten te sluiten of je uit te schelden of jou steeds weer pispaal te maken.

 

piekeren

Het tij keren ?

Als je in zo’n situatie zit is het erg lastig om het tij te keren. Zelf is het mij overkomen toen ik net begon met werken. Iemand die net binnen kwam op de afdeling die blijkbaar nodig vond om mij steeds weer onderuit te halen met zogenaamd leuke grapjes over mijn uiterlijk. Ergste was dat mijn leidinggevende erbij stond te lachen. Heb die knul erop aangesproken maar dat maakte het van kwaad tot erger. Heb gesprek met leidinggevende gehad en die  vond dat ik er niet zwaar aan moest tillen, want het waren immers maar ‘grapjes’. Voor mij was de scheidslijn tussen grapje en pesten allang overschreden. De lol van het werk ging er steeds meer vanaf door hem. Tot ik weer een nieuwe collega kreeg. Deze vond het duidelijk niet kunnen wat de knul deed en kwam voor mij op door bij iedere rotopmerking die de knul deed een rotopmerking terug te geven waardoor de knul afdroop. Sindsdien geen last meer gehad van die ‘knul’. Die liet het wel uit zijn hoofd om mij nog te pesten.

Wat kun je zelf doen aan zo’n situatie ?

  • Zoals ik al aan geef in mijn voorbeeld heb ik dingen tevergeefs geprobeerd. Het heeft mij niet geholpen. Toch raad ik je aan er met je leidinggevende erover te praten. Kijk wat hij of zij voor jou kan doen.
  • Confronteer de pester of aanstichter ermee. Meestal is er 1 die de boel op stookt. Beste is met deze te praten waar de leidinggevende bij is zodat ook deze getuige is van wat er gezegd en afgesproken wordt.
  • Helpt dat allemaal niet, zoek dan steun bij collega’s waarvan je het idee hebt dat ze zich afzijdig houden. Vraag of het hun opvalt wat er gebeurt en of ze kunnen helpen tegen de pester in te gaan.

 

Ben jij gepest?

Heb jij ooit zo’n situatie meegemaakt? Wat heeft jou geholpen om ermee om te gaan? Graag lezen we meer tips zodat we anderen in een vervolg ermee kunnen helpen.

Geef je tips of je verhaal dan door aan ons mailadres: info@pit4.nl

Ook mag je ons mailen wanneer je gepest wordt op het werk en kunnen we jou via de mail misschien helpen met onze tips.

 

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply