Opbranden of opleven

Opbranden of opleven

Ze sliep al een tijdje slecht. Ze lag vaak te piekeren vooral over haar werk. Haar baas had allerlei ideeën en het ene was nog niet uitgevoerd of hij kwam al weer met een nieuwe. Ze was bang dat ook de klanten erdoor in verwarring zouden raken. Want die brieven die ze moest sturen, omdat er iets fout was gegaan daar kwam ze niet aan toe, omdat de baas alweer een andere klus voor haar had die nog urgenter was, begreep ze.

Het ging al een tijdje niet lekker op haar werk, dat voelde ze zelf ook wel. Veel geouwehoer onderling maar niemand die iets tegen de leidinggevende durfde te zeggen. Stel dat het je je baan kost? Je vindt niet zomaar een andere baan en het geld heb je echt nodig.

Ze wordt emotioneel terwijl ze dit allemaal vertelt. Haar vriend zegt dat ze het met de baas moet gaan bespreken. Maar dat durft ze niet. Ze had zich laatst al ziek gemeld en zei er verder niet bij wat er aan de hand was. Dat ze al veel langer klachten had, zoals hoofdpijn, slechter concentratie, tegenzin in het werk. En dat gepieker.., nee dat durfde ze al helemaal niet te melden. Want stel dat…

Cindy kwam bij mij nadat ze zich had ziekgemeld, voor de tweede keer in drie maanden. Het ging gewoon niet meer. Ze was snel emotioneel, sliep slecht en ze voelde zich veel somberder dan bij haar paste.  Ze had het idee dat ze aan het einde van haar latijn was. En op het werk begrepen ze haar niet.

Ik liet haar vertellen wat ze had meegemaakt, welke reacties haar zo hadden geraakt en waar ze dacht dat het vandaan kwam. Ze was erin gerold en vond het werk de eerste zeven jaar dat ze daar werkte erg leuk. Ze kon goed opschieten met de collega’s, er werd gelachen en ze wist wat er van haar verwacht werd.  Anderhalf jaar geleden had de werkgever twee chefs aangesteld. Een voor afdeling X en een voor afdeling Y. Daar begon voor Cindy de verwarring. Wat er gebeurde: als chef X linksaf zei, zei chef Y regelmatig nee we gaan rechtsaf. Naar wie moest ze nu luisteren? Omdat ze haar werk en de klanten serieus nam begon achteraf gezien hier het piekeren. Ze durfde haar mond niet open te halen tegen de chefs, want het leverde je zo een slechte beoordeling op en wie weet kost dat uiteindelijk je baan.

Nadat ze dit allemaal had verteld begon ze in te zien dat ze haar werk op deze manier helemaal niet leuk meer vond. Thuis was ze chagrijnig en in plaats van voldoening gaf haar werk haar alleen maar zorgen. Ze voelde zich daarnaast gefrustreerd omdat ze er niets over durfde te zeggen op het werk. Ze slikte alles!

In de tijd die ze ziek thuis was, is ze gaan onderzoeken wat voor dingen ze echt leuk vond. Haar oren en ogen hield ze open, praatte veel met andere mensen  en leerde dat ze een creatieve kant had waar ze nog niets mee deed.  Het gaf haar energie om te kijken naar wat ze leuk vond.  Hierdoor knapte vrij snel op en toen is ze toch eens met haar baas gaan praten. Ze wilde wat anders gaan doen, iets heel anders. Haar baas had het al zien aankomen en het ook niet eerder bespreekbaar gemaakt. Maar terwijl ze in gesprek waren zei hij: als jij je wilt omscholen draag ik een deel bij in de kosten. Ze spraken een bepaalde periode af voor haar omscholing.m1mxxp8ad1jc_std320

Ongeveer een jaar na ons eerste gesprek (ik heb haar 3x gezien)  stuurde ze me een mail waarin ze schreef dat ze zo blij was met hoe het was gelopen. Ze had zelfs al ander werk gevonden en deed nu iets met kinderen. Ze sliep weer goed, piekerde niet meer en ze voelde zich gelukkig.

Mijn ervaring is dat het bespreekbaar maken van je gevoel een doorbraak kan geven. Naast het feit dat het erg oplucht komen er mogelijkheden op je pad waarvan je geen idee had.  Voor Cindy heeft het heel goed uitgepakt. Maar het voorbeeld van Cindy staat niet op zichzelf. Je leidinggevende wil meestal weten hoe het echt met je gaat. Hij of zij laat dat niet altijd adequaat merken. Kom voor jezelf op en maak bespreekbaar hoe je je voelt. En als je niet meer gelukkig wordt van je werk, heeft je werkgever vaak mogelijkheden die voor beide partijen uiteindelijk beter zijn.

Noot: Cindy is niet haar echte naam