Loslaten

Anders in het leven staan
Sinds een aantal jaren geef ik mindfulnesstraining. Gisteravond sloot ik weer een serie van 8 lessen af. Uiteraard nemen we aan het eind van de laatste les door wat het de deelnemers heeft opgeleverd.  En dit is een van de mooiste momenten. Omdat ik hoor hoe mensen in hun kracht zijn gaan staan. Hoe ze de bus van hun leven gaan besturen. Het uitgangspunt van mindful leven is om aanwezig te zijn in het hier en nu,  ‘be present in the present’. Iemand vertelde dat ze na ging denken over haar baan. Een baan waarin ze vreesde om terug te vallen in een burn-out waar ze net  van was hersteld. Een andere deelnemer vertelde dat ze nu andere keuzes maakt. Namelijk niet meer op basis van aardig gevonden willen worden maar op basis van wat ze zelf wil. Ze trok altijd alles naar zich toe en is daarmee gestopt. Het voelde als een bevrijding vertelde ze.

Vergeven
In een van de lessen staan we stil bij vergeven. Vergeven kan je bevrijden van negativiteit die te maken heeft met wat iemand jou heeft aangedaan. Vergeven doe je voor jezelf. Ik merk in de lessen dat ‘vergeven’ verward wordt met ‘zand erover’ alsof het niet meer belangrijk voor je is. Dan geef ik aan dat je het ook kunt zien als ‘loslaten’. Bij vergeven leeft het idee dat de ander een excuus moet aanbieden. Je kunt dat niet beslissen voor een ander, die bepaalt zelf of hij zijn excuus zal aanbieden. Daar heb je dus weinig invloed op. Bij loslaten voelt het meer dat jezelf de controle houdt.

Hoe laat ik los?
Er zijn diverse mogelijkheden om iets los te laten. Je kunt de gebeurtenis opschrijven, stop daar je negatieve gevoel zoveel mogelijk in en ga deze dan  letterlijk  verbranden. Je kunt het met een meditatie doen. Ook kun je je frustraties visualiseren alsof ze in een steen zitten en deze dan ver van je af werpen in het water.  Hoe je het ook doet, met loslaten besluit je om niet langer in de negatieve gedachten te blijven hangen die bij de gebeurtenis horen. Onderaan heb ik er een gedicht over geplaatst.

De zin van pijn
In ieders leven komen ups en downs voor. Mooie momenten en pijnlijke zaken. Wat kan helpen is om niet alleen het negatieve te onthouden maar ook te kijken naar wat die periode of gebeurtenis je bracht. Want elke moeilijke periode levert ook iets op. Zoals het besef dat je sterk bent, de wake up call die je nodig had, zoals ik dat na mijn burn-out had om het roer drastisch om te gooien.  Ik merk dat dat niet voor iedereen zo eenvoudig is. Vooral niet bij ernstige ziekte en overlijden van een dierbare.  Dat zijn zulke ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven en dan is het teveel gevraagd om er anders naar te kijken.  Als de ergste pijn na verloop van tijd slijt, komen er de mooie herinneringen. En die brengen hopelijk toch weer lichtpuntjes.  Dat is wat ik heb geleerd na het verliezen dierbaren. Het feit op zich verandert niet, en de mensen om wie het gaat wil ik niet missen … nog steeds niet. Maar ik kan wel zien wat deze mensen mij in mijn leven hebben gebracht. En hoe sterk ik ben geworden. Zo heeft pijn dus ook zin gehad.
Nelson Mandela heeft een prachtig gedicht  geschreven Nelson Mandela was 10 jaar toen hij zijn vader verloor):

Liefhebben en loslaten

Loslaten betekent niet je niet meer betrokken voelen,
maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is niet mijzelf losmaken,
maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is niet een ander wat toestaan,
maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is machteloos toegeven,
want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is niet een ander willen veranderen of hem de schuld geven,
maar het beste van mijzelf maken.

Loslaten is niet meer zorgen voor,
maar zorg hebben om.

Loslaten betekent niet meer vasthouden,
maar steunen.

Loslaten is niet oordelen,
maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen,
maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen,
maar aanvaarden.

Loslaten betekent niet langer willen scheiden of twisten,
maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en bedisselen,
maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren,
maar groeien en leven naar de toekomst.
Loslaten is minder angst en meer liefhebben.

Tini

 

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply