Hoe goed luister jij?

We hebben het al vaker gehad over luisteren, zie onze eerdere blogs. Maar nog niet echt aan de hand van voorbeelden.

Hoe vaak luisteren we nu echt? Oprecht? Zonder oordeel? En zonder in eigen gedachten te verzinken? Ga dat voor jezelf nu eens na… is het 1 keer per week? 1 keer per maand? Nooit? Of doe jij het dagelijks?

Een goede coach of therapeut kan het, veel kappers, schoonheidsspecialisten en mensen met een verzorgende beroep passen de luistervaardigheden met grote regelmaat toe. En zo zullen er meer beroepen zijn waar men goed luistert.

communicatie

Wat levert het jou op als je luistert zonder te luisteren om te reageren? Wat levert het de ander op als jij luistert zonder oordeel. Gewoon er zijn voor de ander zodat deze zijn of haar verhaal kwijt kan, zich erkend en gehoord voelt. Heb jij dat wel eens mogen ervaren dat iemand zo naar jou luisterde ?

Hoe vond je dat? Ik persoonlijk vind dat erg plezierig. Ik merk dat een hoop mensen tegen mij open zijn, van alles vertellen wat ze vaak nog niet eens tegen hun vrienden of familie hebben verteld. Zelfs op de chat door wildvreemde mensen die het fijn vinden om bij mij hun verhaal kwijt te kunnen.

Nu heb ik een tijdje als uitzendkracht gewerkt in een magazijn. Daar werkte ik samen met een man die eigenlijk vanaf dag 2 zijn mond niet meer hield en zowat zijn hele levensverhaal vertelde. We grapten met elkaar en ik luisterde naar hem. Hoe? Door gewoon stil te zijn, zijn verhaal te laten doen en dat zonder te reageren met oordeel, zonder mijn verhaal te doen, zonder mijn mening te geven maar er alleen maar te zijn in stilte. Af en toe stelde ik een vraag als ik het niet begreep, ik vatte soms zijn verhaal samen en gaf zijn gevoel weer als ik merkte dat het kon. Het viel andere mensen op… er werden opmerkingen gemaakt dat hij ineens zoveel zei. Even was ik verbaasd tot ik erover nadacht hoe dat kwam en daarom deze blog. Hoe fijn was het voor hem dat er eindelijk iemand oprecht geïnteresseerd was in zijn verhaal, hoe fijn vond hij het dat hij zijn verhaal kwijt kon? Ik heb het niet gevraagd maar hij was in ieder geval erg vrolijk dus vermoed dat het hem goed deed.

Als we nu allemaal meer moeite zouden doen om echt te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, hoeveel mooier zou de wereld er dan uit zien?

Een leidinggevende die echt luistert naar zijn medewerkers zal merken dat de sfeer op de afdeling aanzienlijk verbetert, mensen voelen zich gehoord en begrepen! Een vriend die luister naar een vriend zal de vriendschap verdiepen, degene met een probleem komt misschien, doordat jij echt luistert, tot mooie inzichten, voelt zich gehoord en vooral begrepen omdat jij er bent voor hem zonder oordeel, zonder jouw verhaal eroverheen te gooien, zonder hem te overschaduwen…. Hij of zij mag er zijn, want jij luistert.

Wanneer jij echt luistert zal je merken dat je bijzondere verhalen te horen krijgt,  echt contact krijgt met de ander, mensen gaan hoe meer waarderen, omdat jij luistert en zij het gevoel hebben dat jij er voor hun bent… en dat laatste krijg jij dan ook terug.

Wil je beter leren luisteren ? Kijk dan naar de tips die we hebben in onze andere blogs. Het is een kwestie van bewustwording van je gedrag en gedachten. Een kwestie van oefenen en ik daag je uit om dat te gaan doen en ervaren wat het jou en de ander oplevert.

Wens ik je een hele fijne luisterdag toe

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply