Heeft een werknemer nog vrije tijd

Persoonlijk vind ik door de komst van de geavanceerde mobiele telefoons de verwachtingen van de werkgever over jouw beschikbaarheid steeds meer misplaatst. Je kunt toch immers de mail direct lezen? Of de sms, of de whatsapp? Dus je kunt dan ook direct reageren toch? Dat het JOUW vrije tijd is heeft de werkgever blijkbaar geen boodschap aan.

Ik zit aan tafel met twee verpleegkundige die met elkaar in gesprek raken over hun werk. Hoe dat eraan toe gaat en waar ze tegenaan lopen.   Over het ziek zijn van de één, het re-integratie proces wat erbij hoort en vooral hoe er op haar werk door hogere hand mee omgesprongen wordt en dat is niet misselijk. Degene die ziek is had zelf verzocht om maar 20% ziekmelding omdat ze twee dagen in de week naar revalidatie moet. Haar werkgever stemde ermee in. Ondanks de instemming werd haar toch even gevraagd of ze niet beter haar taken af kon staan (aansturend verpleegkundige in dit geval). Ook werd binnen afzienbare tijd haar volledige 100% tijd ingepland om haar revalidatiedagen heen. Nu vermoed ik dat ze parttime werkt, omdat ze aan gaf dat ze nu nog maar één dag overhield in de week om haar kleinkinderen te zien, haar moeder te bezoeken, het huishouden te doen en alle overige sociale contacten en bezigheden die ze nog heeft. Ze was werkelijk ontsteld door deze actie en opmerkingen.

De ander deed ook een boekje open. Hoe ze thuis een mail ontving in haar vrije tijd. Deze weigerde te lezen omdat ze simpelweg vrij is. Terecht toch? Of ben je tegenwoordig niet vrij meer als je vrij bent van je werk? Dezelfde avond stond haar leidinggevende voor haar deur. Die kwam vragen of ze een extra dienst wilde draaien want ze reageerde niet op de mail, zo werd gezegd. Ze werd woedend en heeft haar leidinggevende de deur gewezen met de mededeling dat het schending is van haar privacy en als deze het nog eens zou doen ze ermee naar de directeur zou stappen. Wat denk jij? Is de directeur er gevoelig voor? Of zou deze het met de leidinggevende het eens zijn?

De ander wist een soortgelijk verhaal te vertellen: “Ik zag in de ochtend om half 10 toen ik net aan de koffie zat dat er de avond ervoor een mail was gestuurd   om 23.30 uur (!!!) met de vraag of ik in plaats van 11.30 om 9.30 uur kon beginnen de volgende dag.” Dat ging dus al niet meer. Ze zat in haar ochtendjas en was nog helemaal niet klaar om aan het werk te gaan dus stuurde ze een mail terug dat ze het verzoek nu pas las en dus niet kon komen. Daarop ontving ze iets later de mededeling dat het weer erg jammer was dat ze zo laat reageerde en nu alles in de soep liep.

Hoe is dat bij jou op je werk? Heb jij ook zo’n ervaringsverhaal? Graag zouden we die van jou vernemen en wie weet help je er weer andere mensen mee!

Mobiel

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply