Feedback geven moeilijk?

Feedback geven… lastig of valt dat wel mee?

Om me heen in zowel de privésfeer als in zakelijke omgeving is dat behoorlijk lastig merk ik.

Ben een tijdje actief geweest binnen een distributiebedrijf. Daar heb ik gemerkt dat wanneer er een fout gemaakt wordt dat echt direct wordt benoemd: “Jij bent dat en dat vergeten te doen”. “Jij hebt de artikelen omgewisseld waardoor er twee fouten zijn gedaan”. Iets wat goed ging hoor je eigenlijk niets over. Herkenbaar? Ik denk dat ik nu aardig wat hoofden zie knikken.

Op fouten wijzen

Wat is dat toch met ons dat wij zo snel iemand wijzen op dingen die fout gingen? Waarom benoemen we dat zoveel makkelijker dan wanneer je dingen goed doet? Daarbij vraag ik me ten zeerste af… is het motiverend wanneer we alleen gewezen worden op onze fouten?

Gewezen worden op fouten

Ik heb iemand zien veranderen van een vrolijke vrouw naar een angstig alles controlerende vrouw, want oei, een fout maken had zij gedaan en is daar flink op gewezen. Niet alleen door de directe collega maar ook door de werkgever. Hierdoor daalde haar werktempo en haar humeur eveneens. Dag goede werksfeer. Het heeft uiteindelijk geleidt dat ze uit haar functie is gezet en daardoor zelf ontslag heeft genomen.

Andersom kan ook

Een ander voorval is mij ook opgevallen. Een collega die absoluut niet tegen kritiek kan. De schuld constant afschuift op een andere collega of op de omstandigheden. Heeft dat te maken met de wijze waarop hij feedback kreeg? Ja mogelijk of hij heeft nooit geleerd hoe hij feedback goed kan incasseren zonder direct in verdediging te schieten.

Had dat anders gekund? Ja absoluut! Feedback geven en hoe te ontvangen is te leren. Het is een kwestie van weten en toepassen. Blijf je bewust van hoe je iets brengt en vraag ten alle tijden af of het de manier is waarop jij het graag krijgt.

Wil je leren hoe je goed feedback kunt geven en ontvangen? Geef je dan op voor onze training:

http://pit4.nl/feedback-gesprek/

Dinsdag 21 maart gaat de training van start in Medemblik en woensdag 19 april in Oud-Beijerland. Inschrijven is nu al mogelijk.

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply