De kracht van gedachten (6)

Het placebo effect: de triomf van de geest over het lichaam

Dit is inmiddels het 6e artikel over de kracht van gedachten
Het placebo effect werkt zelfs in de chirurgie!

In 1939 vond de Italiaanse chirurg Davide Fieschi een nieuwe techniek uit voor het behandelen van angina pectoris, (pijn op de borst als gevolg van ischemie of gebrek aan bloed/zuurstof in de hartspier, wat gewoonlijk te wijten is aan verstopping van de kransslagaders). Vanuit de overweging dat het vergroten van de bloeddoorstroming van het hart de pijn van de patiënten zou moeten verminderen, maakte hij kleine insnijdingen in hun borst en knoopte hij twee inwendige borstklier slagaderen aan elkaar. Driekwart van de patiënten liet verbeteringen zien; een kwart was genezen.

De chirurgische ingreep werd in de daarop volgende 20 jaar de standaardbehandeling van angina. Maar in 1959 onderwierp een jonge cardioloog, Leonard Cobb, de Fieschi procedure aan een onderzoek. Hij opereerde 17 patiënten: bij acht van hen volgde hij de standaardprocedure; bij de andere negen maakte hij uitsluitend kleine insnijdingen, waarbij hij de patiënten liet geloven dat ook zij de volledige operatie hadden ondergaan. Het resultaat schepte verwarring; degenen die de gesimuleerde chirurgie hadden ondergaan waren net zo goed opgeknapt als degenen op wie de Fieschi techniek was toegepast. Dat was het einde van de Fieschi techniek en het begin van gedocumenteerd chirurgisch placebo effect. (Lees het hele artikel op: Earth matters)

Nu je weet dat gedachten zo sterk zijn dat ze zelfs het lichaam kunnen genezen en pijn verminderen is het vreemd dat we dit niet veel meer gebruiken.
Niet alleen voor ons lichamelijke welzijn maar vooral ook voor onze geestelijke welzijn. Immers als we ongelukkig zijn, doen we dat grotendeels onszelf aan? Met andere woorden: we kunnen veel invloed uitoefenen op ons geluksgevoel.
Zou dat voor jou ook werken?

In onze training ‘Persoonlijke effectiviteit’ leer je hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.vreugde