Communicatie in je relatie

Ouders
In mijn omgeving spelen er bij vriendinnen momenteel  dingen die te maken hebben met  de ouders. Aan de ene kant de verdrietige situatie dat een van de ouders ziek is en op niet al te lange termijn zal komen te overlijden. Anderzijds  zijn er ouders die vieren dat ze 55 of 60 jaar getrouwd zijn. Mijn schoonouders zijn deze zomer zelfs 65 jaar getrouwd!

Hoe mooi is dat om mee te mogen maken. Hoe kan het dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding, als we de samenwonenden meetellen is het 1 op de 2 relaties die het niet volhouden ‘tot de dood hun scheidt’? Ik vraag het weleens aan mijn schoonouders, hoe doen jullie dat?  Ze zeggen dan dat je eraan moet werken, samen uiteraard. En dat je niet overal wat van moet zeggen. Het is geven en nemen. En ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Allemaal heel logische dingen toch.

In het verleden heb ik zo’n half jaar bij de scheidingsplanners gewerkt. En als reden voor de scheiding werd vaak aangegeven: ‘we communiceren niet met elkaar’.   Nu lijkt me dat heel vervelend, maar als er kinderen in het spel zijn beseffen ze niet dat ze na het huwelijk ook moeten communiceren, misschien nog wel meer dan tijdens het huwelijk/de relatie.

Wel of niet zeggen
Ik zie hier een tegenstrijdigheid: mensen die al heel lang bij elkaar zijn zeggen je moet niet overal wat van zeggen. En mensen die uit elkaar gaan missen de communicatie met elkaar. Nu zijn er veel manieren om met elkaar te communiceren in de liefde. Want er zijn 5 talen van de liefde!  Gary Chapman heeft er een boek over geschreven. Als je die herkent, begrijp je je partner beter.

De vijf talen van de liefde
1 Positieve woorden.
Het geven en willen ontvangen van complimenten is belangrijk voor wie dit als voorkeurstaal heeft.

2 Tijd en aandacht
Een avond samen bij een vuurtje zitten en onverdeelde aandacht aan elkaar geven.

3 Cadeautjes geven
Dit moet niet verward worden met materialisme. Het gaat erom dat de gever geniet van het ontvangen van de ander. De gever heeft zijn best gedaan om iets voor de ander uit te zoeken.

4 Hulpvaardigheid en klussen doen.. Als de man een mooi tuinhuis heeft gebouwd zegt hij daarmee: ‘ik houd zo van jou dat ik dit voor jou heb gemaakt’.

5 De lichamelijke taal: van knuffelen tot seks. Aanraking is zeer belangrijk, hand in hand lopen wordt gewaardeerd als dit jouw voorkeurstaal is.

Als de partners een verschillende voorkeurstaal hebben, begrijpen ze elkaar niet goed. Net alsof de één Spaans spreekt en de ander Frans. De taal je spreekt is ook de taal waarin je het liefst ontvangt.

Relatieproblemen
In ons artikel ‘misverstanden over een goede relatie’  vind je tips over relatieproblemen en wat je zelf kunt doen om dit om te buigen.  Want ook daar zijn voorbeelden van.  Ik ken iemand, ik zal haar hier Arna noemen, die helemaal klaar was met haar huwelijk en dit met haar man had besproken. Ze zou een scheiding gaan aanvragen. Arna besefte op dat moment dat ze eigenlijk helemaal niet wilde scheiden, omdat ze ook kinderen hadden en altijd gek op haar man was geweest in het verleden. Ze ging op zoek naar waarom ze ooit verliefd was geworden op haar man. Ze ging zijn positieve kanten uitvergroten zeg maar. En dat werkte. De scheiding ging niet door. Uiteindelijk vroeg haar man de scheiding aan en had ze veel verdriet om het verlies van deze relatie.

Redden van relaties
Meestal hoop ik dat relaties gered kunnen worden, maar dat geldt niet voor relaties waarin geweld een rol speelt. Daar spelen andere krachten mee die vernietigend zijn. Degene die mishandeld wordt, kun je zien als slachtoffer. De omgeving snapt niet dat die persoon in de relatie blijft en wordt moe van de verhalen  ’want ze luistert toch niet’. Maar het tegenstrijdige van dit soort relaties is dat het ego een  negatieve rol speelt.  Op het moment dat de partner die geweld heeft gebruikt, spijt betuigt en belooft dat het nooit meer zal gebeuren heeft de ander, voor korte tijd weliswaar, macht over haar*) partner. Die kan immers beslissen om te vergeven of niet. En dat maakt het een spel waar beide partners in gevangen zitten. En ze dus bij elkaar houdt in veel gevallen, tot verdriet en onbegrip van de omgeving.

Communicatie zakelijk
Voor de duidelijkheid: in een werksituatie is dat toch iets anders. Onze communicatietrainingen voor bedrijven zijn erop gericht om je goed uit te drukken en om goed te luisteren.  Maar de talen van de liefde spreken ook niet altijd voor zich. Wie de theatershow ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus’ van Huub Stapel heeft gezien kent de verschillen tussen beide seksen.

*) door het gebruik van hij en zij wil ik niet uitsluiten dat ook vrouwen hun partner mishandelen, het is hier gedaan om het leesbaar te houden.

Tini

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply