Bezuinig op personeelskosten

Hoe bezuinig je zonder iemand te ontslaan?
Het voorkomen van verzuim is heel belangrijk.  Om dit te voorkomen en te bekorten is het zaak om op tijd te signaleren. Hoe kun je op tijd signaleren?

Als werkgever houdt je veel ballen in de lucht. Je klanten verdienen aandacht en je medewerkers ook. Wij zorgen dat je je handen vrij houdt om te ondernemen. Dat doen we bijvoorbeeld door de zelfredzaamheid en mentale weerbaarheid bij medewerkers te vergroten.

Vertrouwen

Een medewerker zal zich open opstellen als er vertrouwen is. In een cultuur waar angst heerst , een slechte sfeer of waar onzekerheid is over het voortbestaan van  iemands baan of zelfs het bedrijf zal de persoon in kwestie zich niet zo makkelijk uitlaten over zijn/haar persoonlijke situatie.

Als de situatie op dezelfde manier door blijft gaan zal de medewerker ziek worden en in een burn-out belanden. Stel je voor dat iemand drie maanden thuis komt te zitten dan kost dat het bedrijf minimaal € 15.000,– (60 dagen x € 250). Een halfjaar of langer  met burn-out thuiszitten komt overigens vaak voor.  Dat kost het bedrijf minimaal € 60.000,00.

Bij de volgende voorbeelden kun je als leidinggevende beter even verder gaan kijken:

 1. Regelmatig kortdurend verzuim,
 2. minder enthousiasme,
 3. kritische houding ten aanzien van veranderingen of collega’s,
 4. overwerken,
 5. meer fouten maken,
 6. gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, slecht slapen, piekeren.

Gevarenzoneoverbelast
De leidinggevende die er scherp op is, kan bij herkenning van deze signalen tijdig ingrijpen.  Wat heeft een medewerker, die in de ‘gevarenzone’ komt, nodig? In een dergelijke situatie moet de medewerker altijd serieus genomen worden. Laat hem/haar zijn verhaal doen, nodig hem uit openlijk te spreken over zijn/haar gevoel. En laat hem zelf aangeven wat hij of zij nodig heeft.

Geld besparen

Het meeste geld laten werkgevers liggen door niet in preventie te investeren. Het aanbieden van een praktisch en preventief traject waarbij de medewerker aan het werk blijft, is veel goedkoper dan wat het kost als de medewerker (langdurig) ziek wordt.

Plan van aanpak
Als werkgever heb je de volgende effectieve mogelijkheden:

 1. Leid leidinggevenden op om signalen tijdig te herkennen,
 2. Huur iemand in als vertrouwenspersoon;
 3. Huur ons als bedrijfstherapeut of – coach in,
 4. Maak problemen binnen het bedrijf bespreekbaar (‘bedrijven gaan kapot aan gesprekken die niet gevoerd worden’ ~Jan Bommerez) zodat er geen gezwellen ontstaan,
 5. Train de  geestelijke weerbaarheid van medewerkers waardoor ze minder vatbaar worden voor psychisch gerelateerd ziekteverzuim,
 6. Zorg voor een goede sfeer binnen het bedrijf, spreek vooral waardering uit.

Weten wat je met in jouw bedrijf op dit gebied kunt verdienen?
Neem contact met ons op 06 30 06 63 39 of 06 5733 77 55.